Ressenyes · 3 de febrer de 2022

CARRER GALERA, 5

Al llarg de poc menys de dues-centes pàgines viatgem per cinc generacions d’una mateixa família, des del cor de les Garrigues fins a la ciutat de Lleida, en un món capgirat per l’esdevenir d’una guerra i les conseqüències que s’arrossegaran després.

Com diu la mateixa autora, “a través d’una família es pot explicar la humanitat sencera” i la família de la novel·la ens explica la història de la gent que no surt als llibres d’història, però que n’ha format part i que ha existit, malgrat que el seu pas per aquest món sigui tan imperceptible que no en quedi constància.

Arran d’un esdeveniment que marca a la Mundeta i al Jaume, la família decideix deixar enrere el Cogul i instal·lar-se a Lleida. El carrer Galera veurà passar cinc generacions d’aquesta família, on les dones hi tenen un pes important i són les grans protagonistes del llibre.

La novel·la retrata les classes populars de cada època, posant l’accent en la més pobra i, a la vegada, la més forta, la que va sustentar el pes de la misèria i les desgràcies i va saber mirar endavant per donar pas a noves vides.

Dividida en tres grans blocs, amb una primera i última estació com a introducció i tancament, la novel·la està escrita amb una prosa delicada i curosa, amb l’afegit de l’ús del parlar i de les expressions de les Terres de Lleida.

Recordeu: Carrer Galera, 5, de l’Antonieta Jarne. Pagès editors.

Una emoció.